Bevezetés a lombfúvók világába

Nincs is jobb érzés, mint amikor a kertünk tiszta és rendezett. Azonban az őszi időszakban a lehullott levelekkel ez nem mindig egyszerű feladat. Ebben segíthetnek a lombfúvó gépek, amelyekkel könnyedén eltávolíthatjuk az összes levelet.

A lombfúvó gépek szívó és fújó funkcióval rendelkeznek, így lehetővé teszik a levelek szállítását és a légseprűzést is. A gépek ára általában 10.000-50.000 ft között változik.

Azonban nem mindegy milyen típusú lombfúvót választunk. Fontos figyelembe venni milyen nagy területre kell használnunk, mennyire erős motorral rendelkezik és hogy van-e rajta szabályozás.

Ha szeretnénk megkönnyíteni az őszi kerti munkát, akkor érdemes beszerezni. Ezekkel a gépekkel könnyedén eltüntethetjük az összes lehullott levél hulladékot anélkül, hogy órákat töltenénk a takarítással.

Különbségek a lombszívók és lombfúvók között

Funkciók

A lombszívó és a lombfúvó két eltérő funkcióval rendelkező kerti szerszám. A lombszívó képes összeszedni a faleveleket, ágakat, és egyéb apróbb szemetet, majd ezeket egy tartályba gyűjti. A lombfúvó viszont a levelek felfújására használható, hogy azokat könnyedén össze lehessen gyűjteni.

Hangosság

A hangosság tekintetében a két eszköz között is van különbség. Általánosságban elmondható, hogy a lombszívó csendesebb működésű, mint a lombfúvó. Ez azt jelenti, hogy ha zavarja az embereket vagy állatokat maga körül, akkor érdemesebb lehet inkább egy csendesebb lombszívót választani.

Alkalmas területek mérete

A terület nagysága is fontos szempont lehet az eszközök megvásárlása előtt. Míg a lombszívónak inkább csak kisebb területeken van értelme használni – például egy kisebb udvaron vagy parkban -, addig a nagyobb területekre ajánlott inkább egy jó minőségű lombfúvót választani. Gyorsabban és hatékonyabban tudja összegyűjteni a leveleket nagyobb területekről, így időt és energiát spórolhatunk meg.

Használat

A lombszívók és a lombfúvók használata is eltérő lehet. A lombszívó esetében általában egy tartályba kerülnek a szemétanyagok, amelyeket később ki kell üríteni. A lombfúvónál viszont nincs szükség tartályra, csak egy zsákra vagy edényre, amibe az összeszedett levelek könnyedén belekerülhetnek.

Elektromos vagy benzines lombfúvó választása?

Az elektromos lombszívó

Az elektromos lombszívó egy környezetbarát megoldás lehet a benzines gépekkel szemben. Az elektromos lombszívó könnyen kezelhető és csendesebb működésű, mint a benzines társa. Emellett általában olcsóbb lehet az ion technológiával ellátott modelleknél.

Az elektromos lombszívóhoz nem kell üzemanyagot vásárolni, így hosszú távon is költséghatékonyabb lehet, mint a benzines változatok. A gép használatakor csak csatlakoztatni kell egy hosszabbítókábellel az elektromos hálózatra, és már indulhat is a takarítás.

Az elektromos gépek általában kisebb területek takarítására alkalmasabbak lehetnek, mivel korlátozza őket a hosszabbítókábel mozgástere. Ha nagyobb területet szeretnénk megtisztítani az összes falevelektől, akkor érdemes olyan modellt választani, amelyhez hosszabb kábelt tudunk csatlakoztatni.

A benzines lombfúvó

A benzinesnek van néhány előnye az elektromos modellekkel szemben. Az első és legfontosabb előnye az, hogy nem korlátozza a mozgástere a hosszabbítókábel. Ez azt jelenti, hogy bárhol használhatjuk a gépet, akár erdős területeken is.

A benzines nagyobb teljesítményű lehet az elektromos változatoknál, így hatékonyabban tudja eltávolítani a faleveleket és egyéb szennyeződéseket. Emellett általában strapabíróbbak és hosszabb élettartamúak is lehetnek.

Azonban a benzinesnek vannak hátrányai is. Először is, zajosabbak és környezetszennyezőbbek lehetnek az elektromos társaikhoz képest.

Az akkumulátoros lombfúvó előnyei és hátrányai

Ideális megoldás nagy teljesítményű és sebességű munkákhoz

Az akkumulátoros olyan eszköz, amelyet a kertészek és a takarító szakemberek használnak. Az akkumulátoros ideális választás lehet azoknak, akiknek nagy területet kell tisztítaniuk. Az ilyen típusú fúvók általában magasabb légsebességgel rendelkeznek, mint a hagyományos elektromos modellek.

Az akkumulátoros lombfúvók általában alacsonyabb zajszinttel rendelkeznek, mint a hagyományos benzines modellek

Az akkumulátorosnak általában alacsonyabb zajszintjük van, mint a benzines modelleknek. Ez azt jelenti, hogy az eszközök használata kevésbé zavarja meg a környezetüket.

Hogyan válasszunk megfelelő lombszívót vagy lombfúvót?

Teljesítmény

Amikor lombfúvó vásárlásán gondolkodunk, fontos figyelembe venni a teljesítményt. A kertünk mérete és az összegyűjtendő levelek mennyisége határozza meg, hogy mekkora teljesítményű gépre van szükségünk. Ha csak egy kisebb területet kell tisztítanunk, akkor egy kevesebb wattos motorral rendelkező is elegendő lehet. Viszont ha nagyobb területre van szükségünk, akkor érdemes olyan eszközt választani, amelynek legalább 3000 wattos teljesítménye van.

Funkciók

A lombfúvóknak többféle funkciója lehet, ezért érdemes előzetesen eldönteni, hogy milyen feladatokra szeretnénk használni az eszközt. Ha csak a levelek eltakarítására van szükségünk, akkor az egyszerűbb változatok is megfelelnek. Azonban ha nedves falevelekkel vagy koszos felületekkel találkozik majd a gépünk, akkor érdemes olyan modellt választani, amelynek beépített aprítója és porzsákja is van.

Ezen kívül érdemes figyelni az állítható sebességre, amely lehetővé teszi a könnyebb irányítást és a pontosabb munkavégzést. Továbbá, ha szeretnénk egy multifunkciós eszközt, akkor olyat válasszunk, amelynek átalakítható funkciói vannak. Például szívó-fúvó funkcióval is rendelkezhetnek.

Kényelem

A súlya és ergonómiai kialakítása is fontos szempont lehet a választás során. Ha hosszabb időn keresztül használjuk majd az eszközt, akkor érdemes olyan modellt választani, amelynek markolata puha anyagból készült és megfelelően el van helyezve.

A lombfújás és lombszívás helyes technikája

A lombfúvók és lombszívók használata kényelmes megoldást nyújt a kerttulajdonosoknak a levelek összeszedésére. Azonban, hogy minél hatékonyabb legyen a munkavégzés, fontos, hogy ismerjük ezeknek az eszközöknek a különbségeit és előnyeit.

Az elektromos vagy benzines választása személyes preferenciánkra és igényeinkre van bízva. Az akkumulátoros előnyei között említhető, hogy könnyű és hordozható, viszont korlátozott üzemidővel rendelkezik.

Ahhoz, hogy megfelelően válasszunk lombszívót vagy lombfúvót, érdemes figyelembe venni a terület nagyságát és az elérhetőséget. Ha csak egy kisebb területet kell rendbe tennünk, akkor egy könnyebb eszközzel is boldogulhatunk.

Ha szeretnénk minél tovább élvezni az eszközeinket, fontos betartani a karbantartási útmutatót. Tisztításukat rendszeresen elvégezzük és időben cseréljük ki az alkatrészeket.

Összességében, a lombfúvók és lombszívók használata jelentősen megkönnyíti a kertrendezést. Azonban, ahhoz hogy minél hatékonyabbak legyünk, érdemes figyelembe venni az eszközök előnyeit és korlátait, valamint betartani a karbantartási útmutatót.

Categorized in: