Kompresszorok 2021-ben a Szerszámsziget weboldalán!

Ebben a cikkben a kompresszorok széles tárháza kerül bemutatásra.

Bevezető

A házi barkácsolás és a nagyipari használat alkalmával is felmerül a kompresszor kérdésköre. Ez az eszköz régebben gázsűrítő néven volt ismert, mára viszont sok fajtája létezik.

Manapság bármelyik barkácsboltban, vagy kisebb szerszámdiszkontban is kaphatók.

Alapvetően mondhatjuk, hogy úgy működnek, mint a szivattyúk, csak velük ellentétben ezek nem összepréselhetetlen folyadékokat, hanem gázokat alkalmaznak.

Amennyiben kompresszor-vásárlás előtt állunk, a beszerzési ár mellett javasolt a választásnál azt is figyelembe venni, milyen célra akarjuk majd használni. Bár az árak többnyire a berendezés teljesítményével egyenes arányban változnak, fontos a kompresszor márkája, típusa is. Persze mindenképp érdemes jól ismert, bizonyított, nívós védjegyű gépbe fektetni, mert így elkerülhetők a magas javítási költségek, és az sem mellékes, hogy a jó minőségű gépek hosszabb távú befektetésnek bizonyulnak, mint az olcsóbb, márkátlan típusok.

Hogyan válasszuk ki számunkra legmegfelelőbb kompresszort?

Alapvetően viszont három paramétert kell figyelembe venni a légsűrítő kiválasztáskor. Első a nyomás, azaz a berendezés sűrítési képességének mértéke; második a szállított levegő mennyisége: ami fontos, hogy elegendő legyen a szükséges munka elvégzéséhez (a légbiztosítás kisgépeknél 50-100 liter/perc, de van, hogy adott feladathoz 200-300 liter/perc levegőre is szükség van); a harmadik pedig a tartályméret: a nagyobb tartály hosszabb ideig tud konstans légnyomást és légmennyiséget produkálni.

Azt is fontos tudni, hogy berendezések két fő csoportba kategorizálhatók: választhatók csavarkompresszorok és dugattyús kompresszorok.

Csavar kompresszorok

A csavarkompresszorok esetén fontos megjegyezni, hogy már az 5,5-10 lóerős típusok is alkalmazhatók a kisebb gyáraknál. Ha viszont nagyipari alkalmazás a cél, az energiatakarékos működést fontos preferálni (ezt az igényt a fejlesztők is egyre inkább előtérbe helyezik manapság), és ebben az esetben a magasabb teljesítményű, 10-20 lóerős változatokat érdemes inkább választani. Ez az eszköz nemcsak a hűtő-, és a faipar, de a kőműves és festési munkák elengedhetetlen kellékévé vált.  

Aircraft Csavarkompresszor A-QUADRO 11-10 (1,5 m3/min, 11kW, 500L tartály)

kompresszorok

Jellemzők

►Szíjmeghajtás a rugalmas futásért

►Easy TRONIC micro II elektronikus vezérléssel

►A hőmérséklet szabályozás közvetlenül a kompresszortesten található érzékelőn keresztül történik

►Kompakt könnyű építési mód

►Az ergonomikusan kialakított kezelőfelület digitális kijelzővel és vészkikapcsolóval gyors áttekintést és egyszerű hozzáférést biztosít minden fontos funkcióhoz

►Hosszantartó védelem a rozsdával szemben a tartály galvanizálása által

►15 év garancia rozsdásodás ellen

Dugattyús kompresszorok

A dugattyús kompresszorok sokoldalúan használhatók, az otthoni barkácsolástól kezdve egészen a fogorvosi alkalmazásig. A nagyjából 1-3 lóerő teljesítménnyel bíró ékszíjmeghajtású típusok házi, esetleg kisebb műhelyi használatra valók. Ha ilyen céllal szerzünk be kompresszort, akkor elegendő a „száraz” változat megvásárlása, hiszen ezek jelentősen olcsóbbak, és jóval egyszerűbb felépítésűek (épp a kenés nélküli használat miatt).

A nagyüzemben használatos kompresszoroknak ennél jóval erősebbeknek kell lenniük, így ott a robbanómotoros típusokat kell előnyben részesíteni. Az ilyen ipari kompresszorok másik pozitív tulajdonsága, hogy a nagy, erősen bordázott, felfújható kerekeik miatt egyszerű az üzemen belüli, esetleg üzemek közti mozgathatóságuk.

AIRSTAR kompresszor 401/50 E

A kép illusztráció

Jellemzők

►Egyszerű kialakítású

►Nyomáscsökkentő a kívánt üzemi nyomás fokozatmentes beállítása érdekében

►Manométer a tartály- és az üzemi nyomás kijelzéséhez

►Egyszerű, egykezes-gyorscsatlakozó

►Automatikus nyomáskapcsoló

►Kéthengeres-magas minőségű aggregátor szürkeöntvényből a hosszú élettartam érdekében

►Nagy ventillátor és egy levegő-terelőlemez a hengeren a sűrítő optimális hűtéséért

►Nagy indítónyomatékú minőségi elektromotort a motor-védőkapcsoló védi a túlmelegedéstől és a túlterheléstől

►Megkíméli a csatlakoztatott sűrített levegős szerszámokat

►Stabil fém szíjrács

►Indítási kondenzátor és tehermentesítő szelep biztosítja könnyű indítást 230 Volt-os modelleknél

►400 Volt-os modell szériakivitelben fázisváltóval a forgásirány egyszerű manuális irányváltásáért

►A sűrített levegőtartály biztonsági szeleppel van felszerelve, tartály-nyomásmérővel és sűrített folyadék leeresztő szeleppel

►A légtartály porbevonatos

►Minden biztonsági berendezéssel

►Csatlakozásra kész

Speciális használatra

A kozmetikában vagy fogászatban alkalmazható kompresszorokkal szembeni extra elvárások is kiküszöbölhetők, hiszen manapság elérhetők a piacon a rendkívül csendes működésű, nívós darabok is, melyek kimagasló minőségű levegőt nyújtanak.

Olajos kompresszor

Olajos kompresszor alkalmazásánál a nagy nyomás előállítása a lényeg.

A dugattyú kenésének segítését olajos kenéssel oldják meg. Ez a tulajdonság különbözteti meg többi társától.

TUSON olajos kompresszor 1,5kW 2,0HP 24l

A kép illusztráció!

Látogasson el weboldalunkra, webshopunkra: www.szerszamsziget.hu

#kompresszorok

Categorized in: